Domů » Blog » Fotovýbava

Fotovýbava a fotokrámy

K vytvoření pěkné fotky bude málokdy stačit jen foťák. Minimálně stativ je podle mě nutností. Jaké další fotokrámy jsou pro mě nutností a také proč, dozvíte se v tomto článku. A malé vysvětlení pojmů na úvod. Fotovýbava je ta, kterou máme doma ve skříni a fotokrámy je přesně tatáž výbava, kterou ale taháme na zádech po horách :-) Když už taháte těch 10kg do prudkého kopce (+ další výbava pro bivak), tak si docela na ty krámy zanadáváte. Alespoň já ano :-)



1) Foťák

Tak ten budeme potřebovat skoro vždy. Pokud tedy nechceme fotit přes dírkovou komoru, což není marné a taky se na to v jednom konkrétním případě chystám.

Jaký typ foťáku? Preferuji digitální zrcadlovky, tak se budu vyjadřovat pouze k nim.

Máme dvě hlavní množnost:

- DX foťák s APS-C snímačem: Jako hlavní výhody u tohoto snímače vidím větší hloubku ostrosti a crop-faktor. Obojí je u krajinářské fotografie výhoda. S crop-faktorem nám např. stačí levnější 200mm objektiv (po přepočtu 300mm), než na FX drahý 300mm. Také celkově jsou objektivy pro DX zrcadlovky levnější než pro FX. Nevýhodou je horší obrazová kvalita u vysokého ISO. Ale např. Nikon D500 již téměř náskok FX zrcadlovek dohnal. Také se může zdát, že je nevýhoda menší rozlišení fotky, ale já fotím skládané panorama, takže zde to absolutně odpadá. To je moje volba a proto mám Nikon D7200 a nově D500.

- FX foťák s Full Frame snímačem: Hlavní výhoda je dobrá obrazová kvalita i na vysokém ISO, takže pro astrofotografii ideální foťák (v porovnání se staršími APS-C). Jak jsem psal, tak nevýhodou jsou drahé objektivy i samotný foťák a také nízká hloubka ostrosti, tak musíme mnohdy složitě použít fokus bracketing, takže je to složitější focení s více snímky a složitý post proces.

Na foťáku potřebuji:

- BKT: Bracketing má již většina foťáků, ale obrovská výhoda je mít tlačítkový volič přímo na těle foťáku. Nemusíte BKT měnit složitě v mnoha krocích v menu, ale jednoduše pomocí tlačítka. Bez toho bych foťák již nechtěl.

- Vysoký rozsah ISO: Na denní focení používám jen ISO 100, ale na noční je nutné ISO vysoké. Mnohdy i ISO 12800, takže pokud máte na foťáku možnost alespoň ISO 25600, tak na něm těch 12800 bude pro noční fotku ještě dobré.

- Živý náhled ( live view ): Nutné minimálně pro zaostřování hvězd. Výhoda je také mít live view s živým náhledem expozice, takže ji můžete vidět i před vyfocením. U nikonů to má zatím jen málo DX foťáků. Ale na D7200 jsem se bez toho obešel.

- Manuální mód: To má snad každá zrcadlovka. V manuálním režimu fotím z 99,9 %.

Zvýše uvedeného je vidět, že při focení používám pouze manuální režim expozice, manuální a někdy automatické zaostřování, manuální a někdy automatické vyvážení bílé a expoziční bracketing. Dalších 1000 věcí, co foťák umí, nepotřebuji.



2) Objektiv

Výběr objektivu je složitá otázka, a když si nějaký chci koupit, tak jej dlouho vybírám. Nemůžu zde napsat, jaký doporučuji, protože to je věcí každého, každý fotí něco jiného a proto by mé doporučení bylo pro mnohé zavádějící.

Pouze pro noční focení je nutnost vybrat objektiv co nejvíce světelný, takže do 1:2,8. S horší světelností již u noční fotografie moc parády neuděláme. Pokud chce někdo fotit jen přes den, tak tam horší světelnost nevadí, protože krajina nám neuteče a fotíme na stativu, takže delší čas nám nevadí.

Moje výbava:

- Samyang 10mm. Používám hlavně na snímání mléčné dráhy s velkým rozsahem oblohy.

- Sigma 18-35mm Art. Na většinu focení ve dne i v noci.

- Tamron 70-200mm. Detaily na obloze i v krajině. Např. 200mm (po přepočtu 300mm) využijete dobře třeba na Moravském Toskánsku anebo letos v létě u zatmění Měsíce, což bude suprová událost.

Pokud chceme některé ohnisko prodloužit, tak můžeme použít telekonvertor. Získáme sice delší ohnisko, ale bohužel snížíme kvalitu snímku a také přijdeme o světlo, takže je nutná delší expozice.



3) Stativ

Jedním slovem nezbytnost. Pokud budete fotit za dobrého světla jednosnímkové fotky, tak se bez něj obejdete. Ale pokud budete fotit to co já, tak to už stativ potřebujete. Stativ musí být ideálně pevný, vysoký a lehký. A to vše jde proti sobě, takže buď musíme koupit extra drahý anebo najít kompromis.

Na stativu je důležité:

- Maximální výška: Ideálně vysoký tak, abychom stáli vzpřímeně. Měl jsem stativ menší, kdy jsem se musel mírně předklonit a docela mně z toho chytaly záda. Takže na mou výšku 181cm je ideální stativ 145cm. Proč? Musíme k němu připočíst cca 11cm výšky stativové hlavy, cca 9cm na výšku foťáku po hledáček. Dostaneme se na 165cm, což je cca výška po oči.

- Minimální výška: Pokud fotíte makro, nějaké kytky atd., tak se potřebujete s foťákem dostat k zemi. Běžně stačí 15-20cm.

- Materiál: Asi cokoliv, jen ne plast. Plastový jsem měl před mnoha lety a za mrazu praskl. Navíc není pevný. Relativně lehký a levný jsou slitiny hliníku. Dražší, ale lehčí a pevnější jsou kompozitní materiály s uhlíkovými vlákny.

- Hmotnost: Tahat se po horách s 3 kg stativem je šílené. Takže čím méně, tím lépe. Ideální je 1 kg.

- Vodováha: To je nutnost. Vodováha na stativu musí být. Rozhodně nestačí ji mít jen na foťáku!! Tohle bohužel hodně výrobců stativů nechápe, tak těch s vodováhou moc není. Takže si musíme buď vybrat z omezeného výběru a nebo si na stativ vodováhu přidělat, což jde.

- Maximální zatížení: Obecně by mělo být maximální zatížení minimálně dvojnásobné, než je váha foťáku a nejtěžšího objektivu. Tento ukazatel nám hodně říká i o tuhosti stativu. Maximální zatížení stativu se udává pro ideální fotografické podmínky, což není třeba vichřice na horách.

Určitě se na stativu hodí hroty. Ideální je stativ bez středového sloupku, protože se středovým sloupkem není tak stabilní a foťák na vysunutém sloupku už vůbec ne.



4) Drátěná spoušť

Nahradíme ji mobilní aplikací, pokud foťák umí s mobilem komunikovat. Ale není to tak pohodlné a rychlé, jako při použití drátěné spouště.

Pokud budeme fotit jen ve dne, tak stačí jednoúčelová spoušť, se kterou budeme tlačítkem pouze snímat fotky. Pokud chceme fotit v noci anebo např. timelapse, tak potřebujeme spoušť s více funkcí. Já mám např. Pixel TW-282, kde můžu libovolně nastavit nepřetržité sekvenční snímání, režim dlouhé expozice, snímání s prodlevou a časosběrné snímání.



5) Vyhřívání objektivu

Velice vhodné a někdy nezbytné jako prevence proti zamlžení a často i zamrznutí čočky objektivu. Zvlášť v zimě anebo u vodních ploch se bez vyhřívání těžko obejdeme. Pásek se nasadí na přední část objektivu, co nejblíže přední čočky.

Druhů a výrobců je mnoho. Kdo nefotí v zimě, tak mu bude stačit pásek jedoucí na 5V. Raději si ale kupte rovnou pásek, který již dostatečně hřeje a to už je jen u těch, které umí 12V a více.



6) Powerbanka, baterie

Určitě se vyplatí mít s sebou minimálně 2 baterie foťáku a také náhradní baterie čelovky, atd.. Pro napájení vyhřívání a nebo montáže a i foťáku potřebujeme powerbanku.



7) Čelovka

Samozřejmě ji potřebujeme v noci, ale doporučuji ji mít i u focení západů slunce. Často je pozápadové světlo mnohem hezčí než u zapadajícího slunce a proto se ani nenadějeme a je velmi rychle tma. Takže čelovku a náhradní baterie mám ve fotobatohu vždy.

Při nočním focení je výhoda, pokud má čelovka i červené světlo. To nás totiž v noci neoslňuje a po zhasnutí krásně na hvězdy i foťák vidíme. Pokud svítíme bílím světlem, tak nám může trvat dlouhé minuty, než si na tmu zase navykneme. Červené světlo je také dobré při nočním pochodu v místech s velkým množstvím létajícího hmyzu. Červené světlo totiž hmyz nevidí a proto na nás hmyzázi nepovedou nálety, které jsou mnohdy při normálním světle až hororové.

Většina čelovek má i SOS režim, takže i toto může být někdy výhoda.



8) Mobilní aplikace

Mobilní aplikace nám přináší mnoho pomůcek při přípravě cesty za focením i při focení samotném. Mám mobil s operačním systémem Android, takže budu psát o těchto. Ale jsem přesvědčen, že tyto aplikace běží i na jiných systémech.

Velmi často používám tyto apky:

- Mapy.cz: S touto aplikací již nepotřebujete GPS navigace. Zvlášť, když si doma nahrajeme offline mapy. Potom již nebudeme potřebovat ani mobilní data. Měl jsem papírové mapy ze všech hor Česka i většinu Slovenska, nyní používám pouze mapy.cz. Nesporná výhoda je, že v každém okamžiku se můžete podívat, kde přesně jste. Jednou se mi stalo, že jsem za tmy sestupoval po značce dolů, byl tam nevyšlapaný sníh, silná mlha, takže s čelovkou nešlo absolutně vidět, kde jsem. Takže pomocí mapy.cz jsem se značky lehce držel.

- Sun Surveyor: Šikovná apka pro zjištění všeho o Slunci, Měsíci, mléčné dráze. Zjistíte zde východy, západy, zlatou a modrou hodinku, soumraky (občanský, nautický a hlavně astronomický), výšku a azimut, fázi Měsíce, atd.. Také v režimu živého náhledu se můžete přes display podívat, kde bude v jakoukoliv dobu a den Měsíc nebo Slunce. Takže si můžete naplánovat dopředu, kdy např. z oblíbené vyhlídky bude za oblíbenou skálou vycházet Měsíc.

- PHOforPHO: Tuto aplikaci jsem využíval, když jsem potřeboval přepočítat expoziční hodnoty na jiné. Umí ale také hyperfokální vzdálenost, atd..

-PeakFinder: Hodně suprová věc. S touto aplikací vždy pojmenujete každý kopec a také zjistíte, jak bude výhled vypadat, aniž by jste tam museli dopředu být.

- Stellarium Mobile: Aplikace pro orientaci a vyhledávání hvězd, planet a jiných nočních objektů.

- Mobile Observatory: Neskutečně mnoho informací o noční obloze a také spousta tipů na astronomické události, jako jsou konjunkce, komety, … .

- Počasí: Abych odhadl počasí, tak se vždy dívám na více aplikací. Jsou to Aladin, Clear Outside, Meteoblue a Windy. Pro předpověď bouřek používám Blitzortung Lightning Monitor. Pro předpověď polární záře používám Aurora a Aurora Forecast.

- Web kamery: Někdy je dobré se kouknout, zda je opravdu předpověděné počasí i ve skutečnosti. Stačí se kouknout na apku WebKamery.

- Pro případné přivolání pomoci má Horská služba v ČR i SR aplikaci, která dokáže přivolat pomoc i při špatném signálu pomocí sms. Také aplikace Záchranka je dokonalá a funguje i mimo ČR.



9) Počítačové aplikace

Některé výše uvedené aplikace jsou i v PC verzi. Ty jsou vždy o něco rozšířenější, např. Stellarium.

Ke zpracování fotek používám:

- Adobe Bridge CC: Dobře udělaná katalogizace datových zdrojů.

- Camera RAW: Základní úprava fotek ve formátu RAW.

- PTGui: Program pro složení panoramat a také pro práci s expozičním bracketingem.

- Photoshop CC: Hlavní úpravy fotky a export do požadovaného formátu a rozměru.

- Mraw: Je schopen dekódovat obraz a aplikovat případné temné snímky, bias nebo flatfieldy. Bohužel podpora k tomuto sw skončila, takže mnozí (včetně mě) sním již pracovat nemůžou.

- DeepSkyStacker: Program pro kalibraci a registraci snímků hvězd.



10) Filtry

Z filtrů používám jen dva.

- Polarizační a to při focení vody.

- ND 1000, což je šedý neutrální filtr, který neovlivňuje barvy a tak se používá na prodloužení času expozice. Např. při focení vodopádů, inverze přecházející přes hřeben, atd..



11) Montáž

Chceme-li fotit hvězdy, Měsíc, planety a další objekty vesmíru s delšími časy, než nám umožňuje rotace Země (v závislosti na použitém ohnisku objektivu max. 20 s), tak musíme použít montáž.

Osa otáčení montáže se musí nastavit tak, aby byla rovnoběžná s osou rotace Země. Poté můžeme snímat i několikaminutové expozice.



12) Batoh

Kam to vše nacpat? Nejlepší je, když sbalíte všechny fotokrámy a jdete s tím do pořádného obchodu, kde vám dovolí tyto věci nacpat do jejich fotobatohů. Na výběr je tak veliké množství, a každý má tak rozdílnou fotovýbavu, že zde nemůžu jednoznačně doporučit daný batoh. Napíšu ale, jak to mám já.

Na malé fotovýpravy, kdy mě stačí foťák, 2 objektivy, spoušť a stativ, tak si beru malý batoh. Mám Vanguard Adaptor 41.

Na větší fotovýpravu, která není spojená s bivakem, tak si beru batoh Manfrotto Off road Hiker 30. Do něj se vleze foťák, 3 objektivy, vyhřívání, powerbanka, stativ a další věci, jako je svačina, pití, teplejší oblečení, baterka, atd..

A když jedu fotit v rámci bivaku a potřebuji kompletní fotovýbavu, spacák, karimatku, jídlo, pití, oblečení, vařič, atd., tak to řeším tak, že z fotobatohu Manfrotto vytáhnu polstrovanou uzavíratelnou komoru a ta se pohodlně vejde do mé 95 litrové krosny. Proto doporučuji koupit střední batoh takový, který má vyjímatelnou komoru.



13) Ostatní

Do divokých končin s sebou beru sprej na medvědy. Může se hodit nejen v případě napadení medvědem, ale i třeba agresivním psem, což je jistě častější případ.

Docela se hodí něco na sednutí, třeba ustřihnutá část karimatky. Focení, zvlášť vnoci, trvá velice dlouho a postávání u stativu nás nemusí tak dlouho bavit. V noci je určitě lepší si vzít karimatku celou a při focení noční krajiny (trvá i 45 min) si můžeme vychutnat pohled na noční oblohu, což je nejpříjemnější vleže.

Kdo se v noci bojí a je sám, tak doporučuji rolničku. Příjemně cinká a tím uklidňuje. Také přehluší různý šelest divoké zvěře a tím si myslíme, že tam žádné zvíře není, takže se nebojíme. A také zvěř upozorňuje, že tam jsme, takže mají čas utéct. Na Slovensku je používání rolniček velice rozšířené.

Chceme-li zachytit správné barvy, tak většinou musíme manuálně nastavit vyvážení bílé s pomocí šedé a bílé destičky.

Při panoramatickém snímání noční oblohy nám usnadní práci panoramatický rotátor, který si podle daného použitého ohniska nastavíme a pak už nemusíme v hledáčku sledovat, o jakou část foťák otočit. U noční oblohy je správné natočení obtížné určit, takže nám rotátor pomůže.





Pokud vás něco konkrétního k tématu zajímá, klidně pište ( mejl, FB, IG, .. ), budu-li vědět, tak rád odpovím. Příští článek bude osamotném procesu focení.

Přeji dobré světlo a dobrou tmu. Vašek

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace